Birkebeiner II – Atrieflimmer hos eldre atleter

Hvis man skal finne ut hvem av de som har trent utholdenhet hele livet som har anfallsvis atrieflimmer, er det viktigere hvordan hjertets forkammer pumper enn hvor stort det er.

Et langt liv med regelmessig utholdenhetstrening gir store helsegevinster og idrettsutøvere lever i snitt lengre enn andre. Til tross for dette har de av oss som trener lengst og hardest høyere forekomst av atrieflimmer. I en studie av tidligere deltagere i Birkebeinerrennet på ski fant vi at risikoen for atrieflimmer økte med 16% for hvert tiår med trening.

Hos personer som ikke har trent utholdenhet hele livet er et stort hjerte vanligvis et tegn på sykdom, og vi kan bruke størrelsen på hjertets venstre forkammer til å si noe om risikoen for atrieflimmer. Hvis man skal prestere i skirenn som Birkebeinerrennet må hjertet kunne pumpe store mengder blod til oksygenkrevende muskulatur. Jo hardere fysisk anstrengelse, desto større belastning på hjertet.  Når anstrengelsen er som kraftigst, for eksempel i bakken opp til løypas høyeste punkt på Midtfjellet, pumper hjertet opp til 8 ganger så mye blod ut i kretsløpet som det gjør i hvile. Gjentatte harde belastninger over måneder og år, bidrar til at hjertet vokser. Store hjerter hos idrettsutøvere er som regel kun et tegn på hjertets fantastiske evne til å tilpasse seg mye trening, men gjør det samtidig vanskelig for leger å skille syke fra friske hjerter blant de som trener mest.

Lenke til artikkel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34849678/