
Effekt av redusert treningsintensitet hos idrettsutøvere med atrieflimmer
I NEXAF Detraining studien vil vi undersøke hvordan ulike nivåer av treningsintensitet påvirker hyppighet og varighet av atrieflimmer-anfall. Dette er den første studien i verden i sitt slag
Mens regelmessig og moderat fysisk aktivitet og trening forebygger atrieflimmer, kan langvarig og hard utholdenhetstrening gjennom mange år utløste atrieflimmer hos noen. I denne studien ønsker vi å undersøke om en periode med redusert treningsintensitet kan føre til reduserte symptomer og reduksjon i atrieflimmer-anfall. Vi vil også undersøke hvordan ulike nivåer av treningsintensitet påvirker hjertemuskelen og ledningssystemet i hjertet.
Studien ledes fra Bærum sykehus, men vil også inkludere studiedeltakere ved St.Olavs Hospital i Trondheim, i Belgia og i Australia.
Du kan delta i studien hvis du
- Har anfallsvis atrieflimmer
- Driver utholdenhetstrening minst 5 timer i uka
Deltakerne i studien vil få implantert en liten hjerterytmemonitor under huden på brystet, som vil overvåke hjerterytmen 24 timer i døgnet i inntil 2 år. Selve studieperioden er på 5-6 måneder, og i 4 av månedene må deltakerne følge et spesielt treningsopplegg: Deltakerne vil bli trukket ut til enten å trene hardt med høy intensitet minst 3 ganger i uka, i tillegg til vanlig trening, eller å kun trene med moderat intensitet. Alle studiedeltakere vil få grundig hjerteundersøkelse og målinger av maksimalt oksygenopptak.
Vi vil tilpasse tidspunkt for deltagelse i studien slik at du fortsatt kan gå planlagte renn/konkurranser ol.
Se video om studien her:
Vil du vite mer om NEXAF Detraining kan du registrere deg her, så ringer vi deg for en prat om atrieflimmer og reduksjon av treningsintensitet:
PROSJEKTMEDARBEIDERE:
Bærum Sykehus

Prosjektleder:
Marius Myrstad, PhD, overlege og forsker.
Marius.Myrstad@vestreviken.no
tlf 67502982

Turid Apelland
Stipendiat og kardiolog
Turid.Apelland@vestreviken.no
tlf 67809897

Arnljot Tveit
Avdelingssjef ved Forskningsavdelingen, Bærum sykehus
Overlege ved Atrieflimmersenteret, Bærum sykehus
Professor II ved Hjertemedisinsk avdeling, Institutt for klinisk medisin, Universitetet i Oslo
Leder av Norwegian Atrial Fibrillation Research Network afib.no
arnljot.tveit@vestreviken.no

Sophia Onarheim
Kardiologisk sykepleier ved Forskningsavdelingen,
Bærum sykehus
Sophia.Onarheim@vestreviken.no

Steve Enger
Ekkotekniker og intensivsykepleier ved Forskningsavdelingen, Bærum sykehus
Steve.Enger@vestreviken.no

Hilde Marie Larhammer
Forskningssykepleier ved Forskningsavdelingen, Bærum sykehus

Kristine Seland Folkenborg
Avdelingskonsulent i Forskningsavdelingen, Bærum sykehus
Nettverkskoordinator i Norwegian Atrial Fibrillation Research Network afib.no
Kristine.Seland.Folkenborg@vestreviken.no
tlf: 67809857
St. Olavs Hospital

Jan Pål Loennechen
Professor og kardiolog, St. Olav’s Hospital, Trondheim, Norway.
Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk. Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

Andreas Berg Sellevold
Stipendiat ved Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk. Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet og Lege i spesialisering ved Hjertemedisinsk klinikk, St.Olavs Hospital, Trondheim, Norway
Nyheter
- NEXAF Detraining presentert under europeisk kongressStudien NEXAF Detraining ble nylig presentert under kongressen ESC Preventive Cardiology. Studiens leder Marius Myrstad gjorde rede for studiens bakgrunn og metode under sitt innlegg om atrieflimmer hos idrettsutøvere. NEXAF Detraining er verdens første randomiserte kontrollerte studie av godt trente personer med atrieflimmer. Er du interessert i å delta i studien – ta kontakt med …
Fortsett NEXAF Detraining presentert under europeisk kongress
- Første deltaker i NEXAF Trial tilbake for 12 måneders oppfølgingOnsdag 15. mars kom første deltaker tilbake for 12 måneders oppfølging i NEXAF Trial. Dette er en stor milepæl. Etter et år med inkludering og testing både i Trondheim, Bærum og Tromsø har vi nå passert 110 deltakere og er med det et godt stykke på vei mot målet som er 360 deltakere. Vi håper …
Fortsett Første deltaker i NEXAF Trial tilbake for 12 måneders oppfølging
- Den første forskningsartikkelen fra NEXAF har blitt publisert!Artikkelen er skrevet av Kristoffer Robin Johansen og er en del av hans PhD-arbeid og er basert på data samlet inn i Birkebeiner aldringsstudien og i Tromsøundersøkelsen. Menn som hadde deltatt i Birkebeinerrennet på ski i gjennomsnitt 14 ganger ble fulgt opp i 10 år og deres forekomst av atrieflimmer og hjerneslag ble sammenlignet med …
Fortsett Den første forskningsartikkelen fra NEXAF har blitt publisert!
- NEXAF gjestet NRK-podcastForrige uke var Marius Myrstad gjest i Norges mest populære treningspodcast, NRK-podcasten I det lange løp. Episoden inneholder en 45 minutter lang samtale mellom Myrstad og journalist Jann Post om temaet trening og atrieflimmer. Myrstad har forsket på sammenhengen mellom trening og atrieflimmer i mer enn 10 år og er initiativtakeren til NEXAF. Episoden, som …
- Første studiedeltaker inkludert i MelbourneStudien NEXAF Detraining er godt i gang på Bærum sykehus og så langt har 10 deltakere blitt inkludert på Bærum. Nylig ble første australske deltaker inkludert i studien ved Baker Heart and Diabetes Institute i Melbourne. NEXAF Detraining ledes og organiseres av Bærum sykehus, med deltakelse fra Baker Institute i Melbourne, universitetssykehuset i Leuven i …
Relatert
NEXAF på TV226. juli 2021i «Ukategorisert»
NEXAF på sykkel-VM i Belgia29. september 2021i «Ukategorisert»
Hva er atrieflimmer?27. juli 2021i «Ukategorisert»
Regionale komitéer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK) – 212748 (Lenke til CRISTIN)